Tradycja w połączeniu z nowoczesnością
Zasmakuj w tradycji połączonej z nowoczesnością i przyjdź do Restauracji Złote Jajo przy ulicy Generała Józefa Bema 16 w Elblągu.
Magiczne sześć trójek
Na początku lat 90-tych nikt w Elblągu nie wpadł na pomysł, żeby dowozić jedzenie na telefon. W 1992 roku postała firma Kurcze na telefon – Makowscy, która jako pierwsza na rynku wyszła naprzeciw oczekiwaniom klientów. Aktualnie dowóz produktów na telefon stał się powszechnością, ale wtedy był to nowatorski pomysł, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Z firmowym numerem telefonu wiąże się również ciekawa historia. Otóż po przeniesieniu punktu gastronomicznego były problemy techniczne z zachowaniem tego numeru, dlatego Telekomunikacja Polska zaproponowała właścicielom w zamian nietypowy numer , który początkowo zawierał sześć trójek (333333). Po roku centrala wprowadziła numery z siedmioma cyframi, w związku z tym na początku tego łatwego do zapamiętania numeru pojawiła się dwójka (2333333). Jak przyznają właściciele firmy był to całkowity przypadek.
– Tak naprawdę wszystko zaczęło się od trzech kurczaków, na które pożyczyli nam teściowe – wspominała Dorota Makowska, poprzednia współwłaścicielka firmy Kurcze na telefon.
Sekret tkwi w recepturze
– Receptury nie zdradzimy. To nasza tajemnica. Nasz skarb – odpowiadają chórem właściciele firmy. Jedyne co udało się ustalić to fakt, że świeże kurczaki dostarczano do punku gastronomicznego prosto z Kaszub, stawiając na jakość, a nie ilość.
Budynek z elbląską duszą
Po 6 latach prowadzenia działalności firma zyskała własny lokal przy ul. Bema 16 obok Urzędu Skarbowego. Ten nietypowy budynek, w którym były trójkątne pokoje pochodzi 1926 roku. W dokumentach z lat 30-tych pojawiła się informacja o tym, że początkowo mieściła się tam piekarnia i drogeria. Nawiązując do bogatej historii budynku Andrzej Sywula zaprojektował wnętrze lokalu, które urządzone było „na staro”. Na ścianach wisiały stare ryciny Elbląga, widokówki, ale również obrazy elbląskich artystów – Andrzeja Szatkowskiego, Romana Fusa, Zbyszka Opalewskiego, Honoraty Cybuli, bowiem założyciel „Kurcze na Telefon” jest elblążaninem z krwi i kości, a zarazem pasjonatem – zbieraczem wszelkich różności związanych z historią miasta. Ciekawostkę stanowi fakt, że byłe logo firmy stworzył Andrzej Szatkowski, były dyrektor Galerii EL.
Następne pokolenie
W 2010 roku następne pokolenie rodu Makowskich obejmuje ster. Marta Makowska synowa podejmuje wyzwanie i staje się właścicielem i jednocześnie szefem kuchni. To pod jej okiem firma ewoluuje. Nadal jedzenie wyjeżdża na Telefon, ale rynek gastronomiczny zmienia się. Coraz chętniej goście zaczynają odwiedzać lokale . Restauracja Złota Kura nie pozostaje obojętna na nowy trend. Po paru latach dzięki wyburzeniu ściany lokal powiększa się. Powstaje nowa sala mogąca pomieścić 30 osób. Bar przekształca się w restaurację. Marta jeździ na szkolenia, cały czas rozwijając się kulinarnie . Powstają nowe dania na imprezy okolicznościowe.
W lutym 2019 roku dochodzi do nieoczekiwanego zdarzenia. Nowo poznany znajomy zgłasza restaurację do Kuchennych Rewolucji.
Na początku cała sprawa jest traktowana jako niezły kawał i całkiem udany żart. Marta i Sebastian nie biorą tego poważnie, ale jak przychodzi co do czego, okazuje się, nie dość że nie jest to żart, to całe kręcenie odbywa się w tempie piorunującym.
Dosłownie w ciągu 4 dni od całego zdarzenia przyjeżdża pani Magda i rozpoczynają się rewolucje.
Teraz jesteśmy wszyscy na etapie tworzenia dalszej historii 27- letniego lokalu. My ze swojej strony dołożymy wszelkich starań, aby ta historia była smaczna, pełna doznań i pozytywnej energii.
Zapraszamy państwa do nas.
Marta i Sebastian Makowscy.